Recenze: Na světě žijeme každý jinak - Jean-Paul Dubois

By ANČÉÉZ - 6:22

 Ahoj všichni,

vítám vás u dnešního článku, v kterém se podíváme na tuto velice zajímavou Odeonku z pera francouzského autora :).


Anotace: S vypravěčem Paulem a jeho blízkými se ocitneme v odlišných prostředích a končinách světa. Francie, Dánsko, Kanada, kostel, rezidenční komplex, hráčské doupě nebo vězení - všude rezonuje kvas doby, ovlivňující každého z nich. Paulův otec - dánský pastor, matka - půvabná provozovatelka moderního kina, žena - napůl Indiánka a pilotka hydroplánu, spoluvězeň Patrik - rabiátský Hells Angel... Takové nevšední postavy tvoří důvěrný svět hrdiny, který s nimi zažije okamžiky štěstí i pády, dramata i bezpráví, aniž ho při tom opustí jemný ironický humor. Dějově i emotivně bohatý a kultivovaný román ukazuje svět a lidi, jací jsou: nikdo a nic není jen černé nebo bílé, jen s nespravedlností se smířit nelze. Dubois, srovnávaný s Johnem Irvingem, je i v tomto díle citlivým, křehkým kartografem života; dokáže pojmenovat to, co člověka k němu poutá, a podmanit si tím i své čtenáře.

Kniha začíná pohledem z vězení, kde Paul, který sdílí celu s Patrikem, musí trpět veškeré všední záležitosti svého spolubydlícího, ať už jde o masturbaci, nebo obyčejnou potřebu na toaletě... Ve vězení totiž ví každý o všem :).

Pak už kniha skáče z minulosti do přítomnosti. Občas je velice těžké vyznat se, kde se zrovna nacházíme, ale zhruba po 80 stránkách jsem si na autorův styl psaní zvykla :). Bavilo mě sledovat osudy hlavního hrdiny, ať už se jednalo o jeho vztahy s otcem, matkou, přítelkyní nebo jeho spoluvězněm.

Kniha nám svým způsobem ukazuje, jak důležité je vážit si maličkostí, chvilek s osobami, které máme rádi, protože osud a čas je neúprosný. Jakákoliv drobnost, může náš osud ovlivnit natolik, že věci už nikdy nebudou, jako předtím :).

Postupem času se dozvídáme, jak a proč se hlavní hrdina dostal do vězení a o jeho pohledu na svět :). Jedná se určitě o náročnější čtení, kterému je potřeba věnovat čas a být otevřený novým myšlenkám. Situace v knize vám změní určité pohledy ve vašem životě a možná si budete sami víc věcí vážit. 

Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Megaknihy. Pokud budete chtít Megaknihy podpořit nákupem knihy, můžete tak učinit zde: https://www.megaknihy.cz/romany-beletrie/620739-na-svete-zijeme-kazdy-jinak.html


Mějte se krásně, a užívejte si čtení :)

Vaše Ančéés.


  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů