Bonita Avenue - Petr Buwalda

By ANČÉÉZ - 3:56

Ahoj všichni,

dnes bych vám ráda představila knížku Bonita Avenue. Tahle knížka mě nalákala především tím, že je to Odeonovka a má krásnou obálku. Já Odeonovky prostě ráda, vybírají velmi dobré příběhy.





Anotace: Vzestup a pád Siema Sigeria, tak by možná mohl znít podtitul románu… Vzestup a pád bývalého šampiona v judu, později vynikajícího matematika, rektora technické univerzity a na vrcholu kariéry dokonce ministra školství. Sigerius, počestný, oblíbený a úspěšný muž je pomalu demaskován, fasáda „dokonalého“ se pozvolna drolí, a na konci nacházíme zoufalce, podvedeného otce, podvádějícího manžela, jemuž na rukou ulpěla synova krev a který končí svůj život sebevraždou… Jeden z nejúspěšnějších a nejoceňovanějších nizozemských románů roku!




Musím říct, že mě kniha malinko mate, a příliš mě nebavilo jak byly kapitoly šíleně dlouhé. Kniha přeskakuje z nějaké rádoby autobiografie do thrilleru, chvílemi se mi to zdálo jako nějaký romantický příběh.


Je plná rodinných tajemství. Sigerius má zkreslený vztah se svojí dcerou, bývalou manželkou a dcerou z prvního manželství. Dle mého chce autor pojmout až příliš mnoho témat. Sigerius je totiž jak nadaný matematik, šampion juda, univerzitní profesor v USA, ředitel univerzity v Enschede, tak taky ministr školství. A v prvních 80 stránkách se zabije.V souvislosti se všemi těmito aspekty Sigeriova života Buwalda přebírá incest, znásilnění, sebevraždu, dospívání, alkoholismus, psychózu, porno na internetu a incident atd.  Jazyk je spisovný, čitelný dobře, ale stránky příliš neubíhají, protože mě příběh nepohltil. Což je bohužel opravdu škoda, když celá kniha má skoro 500 stránek.
Příběhové linie pak skáčou všemožně a člověk se v tom velmi těžko orietuje. Proto jsem pak bohužel ztrácela veškerý zájem knihu vůbec dočíst. Nechci vás však odrazovat od této knihy, přece jen každý si najde něco... Já v této knize bohužel to dobré nenacházím.
Za mě bohužel průměrné dílo takže asi 2 a půl hvězdičky z 5.

Za tento recenzní výtisk děkuji internetovému knihkupectví http://megaknihy.cz .

Čágo bélo šílenci,

Ančéés.

  • Share:

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Na knihu jsem koukala, strašně se mi líbí obálka. Nekoupila jsem ji, ale možná to přece jenom zkusím. :-)

    OdpovědětVymazat